Ceylan Derisi Kullanım Alanları
Üzerine yazı yazılacak duruma getirilen ceylan kürkünün tüysüz haline denir. Kağıttan önce kullanılmıştır. Müze ve kütüphanelerde kufi yazıyla ceylan derisi üzerine yazılmış Kur'an ve sureler bulunmaktadır. Kitap ciltlerinde kullanılan beyaz ceylan derisine ciran denir. Üzerine yazı yazılan tabaklanmış ceylan derisine rak denir.
Eski Türk kitap ciltleri genellikle deridendir. Bu iş için, üzerine kabartma bezemeler işlemeye en uygun olan ve meşin denilen koyun derisi; sahtiyan denilen keçi derisi ve rak adı verilen ceylan derisi kullanılmıştır. Bu derilerin çeşitli kısımlarına şu isimler verilir: Hayvanın baş kısmına gelen deri kısmına kafa, baştan kuyruğa kadar olan kısma sırt, kenara gelen kısma etek denir. Derilerde kurt yeniklerinden meydana gelen izlere okra denilir.
Ceylan derisi; dekorasyon alanında, resim ve hat sanatında kullanılmaktadır. Bunun dışında cüzdan, kemer ve çanta gibi aksesuar malzemesi olarakta kullanım örnekleri mevcuttur.
Ceylan Derisi Hakkında
Derinin tarihi en az insanlık tarihi kadar eskidir. Eski çağlardan beri insanlar gerek korunma gerekse yazı ve resim amaçlı deriden her zaman faydalanmışlardır. İnsanlık tarihinin yazılı bir şekilde günümüze kadar ulaşmasında ceylan derisinin büyük katkısı vardır. Papirüs kağıtlarla günümüze kadar ulaştırılması mümkün olmayan bilgiler, yüzyıllar boyunca dayanıklılığını yitirmeyen ceylan derileri üzerinde günümüze ulaştırılabilmiştir.
Dekorasyonda Ceylan Derisi
Zenginliğin ve asaletin göstergesi ceylan derileri, dekorasyon alanında yastık, sandalye, kanepe gibi farklı şekillerde kullanılmaktadır.
Resim Sanatında Ceylan Derisi
İnce ve boyanmaya uygun yapısıyla ceylan derisi, yıllar boyunca ressamlar tarafından tuval olarak kullanılmıştır. Ceylan derisi üzerine yapılan resim, uzun yıllar saklanabilir ve parlaklığını ilk günkü gibi korur.
Hat Sanatında Ceylan Derisi
Çok eski çağlardan günümüze kadar ulaşan bilgide ceylan derisinin büyük önemi vardır. Bugün teknolojik cihazlarda uzun süreli sakladığımız bilgi, eski çağlarda ceylan derisi üzerine yazılarak saklanırdı. Çünkü, ceylan derisi papirüslere göre çok daha dayanıklıydı ve üzerindeki yazıyı yıllar hatta asırlar boyunca muhafaza edebiliyordu. Papirüs kağıtlar yerine özellikle ceylan derisinin seçilmesinin nedeni ince, pürüzsüz ve dayanıklı olmasıydı.